Vad är ljud?
Ljud är tryckvariationer (eller vibrationer) i luft som kan skapas av en vibrerande yta, till exempel ett högtalarmembran, en pulserande luftström, ett avgasrör eller en snabb förbränning som i en explosion.
Tryckvariationerna utbreder sig med en hastighet av ca 340 m/sekund och blir svagare när de utbreder sig i en större luftvolym. För att människan skall kunna uppfatta tryckvariationerna som ljud krävs att dessa uppgår till mellan 20-20 000/sekund.
Antalet tryckvariationer/sekund kallas ljudets frekvens och enheten som används kallas Hertz(Hz). För att ett ljud skall kunna höras av oss krävs alltså att dess frekvens ligger mellan 20-20 000 Hz.
Det vanligaste sättet att mäta ljudstyrka är i decibel (dB). En knapp hörbar viskning är ungefär 10 dB, ljudet av ett startande jetplan ligger på 140 dB. Decibelskalan är en logaritmisk skala, vilket innebär att ljudstyrkan inte ökar lika mycket mellan decibeltalen. Tre decibels skillnad mellan två ljudnivåer ger dubbelt så högt ljud vid den högre nivån jämfört med den lägre.
För att efterlikna örats ljuduppfattning används ett A-filter (A). Örat tål en viss mängd energi (ljud) över tiden. Risken för hörselskador är lika stor om man utsätts för 85 dB(A) under åtta timmar som 100 dB(A) under 15 minuter.