Modellen för uträkning av avgifter enligt den här taxan finns på sidorna för livsmedelsföretag. Taxan för 2020 är 1263 kr/timme.
Inledande bestämmelser
1 § Denna taxa gäller avgifter för Luleå kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt EU:s bestämmelser inom livsmedelsområdet, livsmedelslagen (2006:804) samt de författningar, inklusive förordning (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel och vissa jordbruksprodukter, som meddelats med stöd av denna lagstiftning. Enligt 3 § livsmedelslagen jämställs med livsmedel
- vatten, från och med den punkt där det tas in i vattenverken till den punkt där det tappas ur kran till konsument, och
- snus och tuggtobak.
2 § Avgift enligt denna taxa tas ut för
- registrering av anläggning
- årlig offentlig kontroll
- uppföljande kontroll som inte var planerad
- utredning av klagomål
- offentlig kontroll i övrigt
3 § Avgift enligt denna taxa tas inte ut för handläggning som föranleds av att beslut enligt livsmedelslagstiftningen överklagas.
4 § Kommunfullmäktige får för varje kalenderår (avgiftsår) besluta att höja de i denna taxa antagna fasta avgifterna och timavgifterna med den procentsats för det innevarande kalenderåret i Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) som finns publicerad på SKL:s hemsida i oktober månad. Utgångspunkt för indexuppräkningen är oktober månad 2019.
Timavgift
5 § Vid tillämpningen av denna taxa är timtaxan 1263 kronor per timme kontrolltid. Avgiftsuttag sker i förhållande till den kontrolltid som fastställts för en anläggning eller i förhållande till faktiskt nedlagd kontrolltid i varje ärende (timavgift) eller enligt de andra grunder som anges i taxan.
Med kontrolltid avses den sammanlagda tid som varje tjänsteman vid nämnden har använt för inläsning av ärendet, kontakter med parter, samråd med experter och myndigheter, inspektioner, revisioner, provtagning och kontroller i övrigt.
Sådan avgift tas ut för varje påbörjad halvtimme nedlagd kontrolltid. För inspektioner, mätningar och övrig offentlig kontroll som utförs vardagar mellan klockan 19.00 och 07.00, lördagar, söndagar, julafton, nyårsafton, påskafton, trettondagsafton, midsommarafton och helgdagar, tas avgift ut med 1,5 gånger ordinarie timavgift.
Avgift för registrering
6 § Den som anmäler en livsmedelsanläggning för registrering ska betala avgift för två timmars handläggning.
Årlig kontrollavgift
7 § För normal offentlig kontroll av en livsmedelsanläggning enligt 11 § livsmedelslagen (2006:804) ska en fast årlig kontrollavgift betalas.
Avgiftens storlek baseras på den kontrolltid miljö- och byggnadsnämnden fastställt för anläggningen. Kontrolltiden bestäms genom en klassning av livsmedelsanläggningar. Modellen för klassning består av tre delar, en riskmodul, en informationsmodul och en erfarenhetsmodul. Riskmodulen ligger till grund för placering i riskklass med hänsyn till typ av verksamhet och livsmedel, produktionens storlek samt konsumentgrupper. Informationsmodulen reglerar ett kontrolltidstillägg och erfarenhetsmodulen placerar en anläggning i erfarenhetsklass.
Den slutgiltiga kontrolltiden för en anläggning erhålls genom att tiden från riskmodulen och kontrolltidstillägget från informationsmodulen adderas. Summan multipliceras med erfarenhetsklassens tidsfaktor. Här tillämpas Livsmedelsverkets vägledning ”Riskklassning av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrolltid”.
Den årliga kontrollavgiften beräknas genom att kontrolltiden (timmar) multipliceras med timavgiften.
8 § Om en tillämpning av 7 § skulle medföra att kontrolltiden för en anläggning blir uppenbart oriktig i förhållande till det faktiska kontrollbehovet enligt nämndens riskbedömning, ska anläggningen istället tilldelas kontrolltid på grundval av nämndens bedömning av anläggningens kontrollbehov.
9 § Den årliga kontrollavgiften omfattar kalenderår och ska betalas i förskott. För livsmedelsanläggningar som registreras ska den årliga kontrollavgiften betalas från och med det kalenderår då verksamheten påbörjas. Den årliga kontrollavgiften ska därefter betalas med helt avgiftsbelopp för varje påbörjat kalenderår. För det kalenderår registrering skett faktureras den årliga kontrollavgiften i efterskott och beräknas som timavgift enligt 5 § och i förekommande fall enligt 13 §. Avgiften ska därefter betalas med helt avgiftsbelopp för varje påbörjat kalenderår.
Om en livsmedelsanläggning placeras i annan avgiftsklass eller annars tilldelas annan kontrolltid, ska den nya kontrollavgiften betalas från och med det följande kalenderåret.
Avgiftsskyldigheten upphör från och med det kalenderår som följer efter det år som verksamheten visat nämnden att verksamheten upphört.
10 § Den årliga kontrollavgiften ska betalas av den livsmedelsföretagare som äger eller innehar livsmedelsanläggningen vid kalenderårets början.
Avgift för uppföljande kontroll och utredning av klagomål
11 § Livsmedelsföretagare ska för offentlig kontroll som ursprungligen inte var planerad och som har blivit nödvändig efter det att bristande efterlevnad upptäckts under en offentlig kontroll, och utförs för att bedöma omfattningen och konsekvenserna av denna bristande efterlevnad eller för att verifiera att korrigerande åtgärder har vidtagits, betala en avgift för nämndens nedlagda kontrolltid enligt § 5 och för de faktiska kostnaderna för provtagning och analys av prover.
Detsamma gäller för offentlig kontroll som föranleds av ett klagomål som leder till att bristande efterlevnad hos livsmedelsföretagaren kan bekräftas.
Höjning eller nedsättning av avgift
12 § Om det finns särskilda skäl med hänsyn till en verksamhets art, omfattning, tillsynsbehov eller övriga omständigheter, får miljö- och byggnadsnämnden i ett enskilt ärende besluta att avgift enligt denna taxa ska höjas, sättas ned eller efterges.
Avgiftens erläggande m.m.
13 § Betalning av avgift enligt denna taxa ska ske till Luleå kommun genom dess miljö- och byggnadsnämnd. Betalning ska ske inom tid som anges i beslutet om avgift eller i faktura.
Verkställighetsfrågor
14 § Av 33 § livsmedelslagen och 33 § lag om foder och animaliska biprodukter framgår att kommunal nämnd får förordna att dess beslut om avgift ska gälla omedelbart även om det överklagas.
Överklaganden
15 § Enligt 31 § livsmedelslagen och 31 § lag om foder och animaliska biprodukter överklagas kommunal nämnds beslut om avgift hos länsstyrelsen.
________________________________
KF 2019-12-16 § 240. Denna taxa trädde i kraft den 16 december 2019.