Bästa placeringen hittills för Luleå som Sveriges friluftskommun

I år tar Luleå kommun sin bästa placering någonsin i utnämningen av Sveriges friluftskommun då vi hamnar på delad andra plats med 31 poäng av 32 möjliga.

Sveriges kommuner har en viktig roll för friluftslivet och sedan 2010 delas årligen priset till Sveriges friluftskommun ut. Detta för att uppmärksamma, stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftslivet som bidrar till att nå de tio nationella friluftslivspolitiska målen.

Utnämningen är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening och baseras på en enkätundersökning av hur landets kommuner arbetar med det lokala friluftslivet. I år har 208 av Sveriges 290 kommuner deltagit i undersökningen.

Poängfördelningen inom undersökningens tre områden är:
• Planer för friluftsliv (11 poäng)
• Information och samarbeten kring friluftsliv (7 poäng)
• Aktiviteter inom friluftsliv (14 poäng)

– Jätteroligt att vi får ett kvitto att vi är på rätt väg. Det här sporrar oss att fortsätta vårt arbete och skapa möjligheter för våra medborgare och besökare att ta del av vår natur och våra anläggningar, säger Petter Wikström friluftssamordnare Luleå kommun.

Förra året hamnade Luleå på delad tionde plats. Vi säger grattis till vinnaren Sundsvall som knep första platsen.

Kontakt:
Petter Wikström, friluftssamordnare Luleå kommun, 0920-45 56 11