Sjöfartsgatans lekplats

Som del av Luleå kommuns långsiktiga arbete med lekplatser byggs flera lekplatser i kommunen om. Lekplatsen på Sjöfartsgatan i Svartöstaden är en av dem. Under hösten 2017 antogs ett förslag för upprustning av platsen med nya ytor, lekutrustning, parkmöbler och belysning.

Invigning onsdag 20 juni kl 18.00

Sjöfartsgatan finns redan nu en till större delen tillgänglighetsanpassad lekplats. Platsen ligger i en glänta på en hörntomt omgivet av bostadskvarter.

I anslutning till lekplatsen finns även fin naturmark med hällar som bjuder in till lek. Lekplatsen har dock några år på nacken och i år ska den renoveras och nya element kommer att byggas till.

Lekfulla figurer

Lekutrustning tillsammans med omkringliggande naturmark erbjuder utmaningar för motorik och balans. Det projektet tittat extra på och som skall göras är att slyn ska rensas bort för att skapa en slänt och en öppen plats.

Lekplatsen kommer att få en stor yta belagd med gummiasfalt/fallskyddsplattor där det ska finnas klätterlek med rutschkana, balansbom, kompisgunga och gungor.

Lekplatsen dekoreras med lekfulla figurer såsom, stenar, hönor och äggstenar. Planket kring platsen blir fantasifulla och färgglada, utsmyckade med fågelholkar och kikhål.

Längs ena sidan mot gatan byggs en kant av husgrundstenar.

Långbord med bänkar finns för att sitta ner och för picknick och där planteras även bärbuskar att äta ifrån när de mognat. Ytorna och den gröna gränden beläggs med stenmjöl.

Ny belysning sätts upp för skapa trygghet och ge möjlighet att använda platsen även under de mörka höstmånaderna.

Tidplan

Arbetet med lekplatsen startar så snart väderleken tillåter och är planerad att tas i bruk 15 juni 2018.

Entreprenör för arbetet är Argocon AB.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Inspiration och ideér

Inspiration och ideér till den nya lekplatsen på Sjöfartsgatan i Svartöstaden är framtagna tillsammans med Tyréns.