Parker

I Luleå finns parker för alla typer av aktiviteter. Du kan strosa runt i Hermelinsparken och beundra sortimentsträdgården, ha en mysig picknick i slänten på Floras kulle eller varför inte spela kubb med vattenutsikt på Gültzauudden?

Sommartid

Under vår solsäkra och ljusa sommar bildar parkerna gröna oaser väl värda ett besök. Varje park har sin speciella kvalité med allt från lummig sortimentsträdgård till motionsslinga och badstrand. Vår förhoppning är att oberoende av målet med ditt besök ska du kunna hitta någon park som faller dig i smaken. Information om de mest populära parkerna finner du här till höger.

Vintertid

Under nästan halva året har vi vinter. Under vintermånaderna ändras förutsättningarna för parkerna i staden. Luleås snörika vinter tillåter parkerna att ändra skepnad med snö, isskulpturer, rimfrost och stämningsfull belysning. Man kan också säga att vi har en enorm vinterpark i och med isbanan som anläggs på fjärdarna utanför centrum.

Boll- och Isplaner

I Luleås parkområden finns det gott om planer där den spontana aktiviteten möjliggörs året runt. Här ska du oavsett ambitonsnivå eller ålder alltid känna dig välkommen.

​Totalt finns det ca 30 st kombinerade boll- och isplaner som vi förvaltar för spontan aktivitet och lek. Grundtanken med dessa platser, som även kan ses som mötesplatser, är att människor i alla åldrar och med olika bakgrund ska kunna träffas spontant och kravlöst utan att behöva betala inträde eller medlemskap. 

För att se var dessa planer finns kan du läsa mer här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stadsdelsparker

Ett nytt begrepp i parksammanhang är stadsdelspark. Dessa parker ska fungera som en samlingsplats för rekreation och evenemang åt en hel stadsdel och därför kommer de vara extra påkostade och omskötta. En viktig del vid planering av parkerna är att både gammal som ung ska hitta en orsak till ett besök. I dagsläget är Hertsöns- och Björkskatans stadsdelspark precis färdigställda medan flertalet parker är i planeringsstadiet.

Parkskötsel

En stor mängd parker och parkytor kräver en hel del underhåll och skötsel. Högst prioritet ligger på de mest besökta parkerna men även mindre frekvent använda ytor kräver regelbunden skötsel för att hållas i skick.

Här kan du läsa mer om vår parkskötsel.