Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Spetselever antagna till forskarskolor

Viktor Stubbfält från Örviken, Skellefteå och Wilhelm Nilede från Boden, båda studerande vid Matematik Spetsutbildningen, Luleå Gymnasieskola har blivit antagna för att delta i forskarskolorna Rays och Rymdforskarskolan den här sommaren.

från vänster: Viktor Stubbfält och Wilhelm Nilede

från vänster: Viktor Stubbfält och Wilhelm Nilede

Wilhelm Nilede har i mycket hård konkurrens antagits till Rays Sommarforskarskola som en av 24 ungdomar från hela landet. Rays är en sommarforskarskola för gymnasieelever som i framtiden vill bli ledare för forskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Under fyra veckor får deltagarna upptäcka mer om vetenskap, genomföra ett projekt på KTH, SU eller KI i Stockholm. Forskningsprojekten som genomförs under Rays presenteras under ett vetenskapligt seminarium på Tekniska Museet i Stockholm, där vänner, familj, forskare och partners finns på plats.

Viktor Stubbfält har antagits till Rymdforskarskolan i Göteborg. Under nio dagar, 4-12 augusti ges deltagarna vid rymdforskarskolan få en gedigen inblick i den svenska rymdbranschen och den senaste astronomiska forskningen. De kommer att få möta Christer Fuglesang, observera på Onsala rymdobservatorium och få ta del av intressanta föreläsningar.

Rymdforskarskolan syftar till att inspirera till framtida studier och karriär inom rymdbranschen.