Restaurang, bageri och livsmedel

Att arbeta med livsmedel av olika slag kräver att du är kreativ i yrket där känsla för smak, färg och form är viktiga. Arbetsuppgifterna varierar men huvuduppgiften är alltid att planera, förbereda och tillaga. Mötet med gäster förekommer och då är det viktigt med god service och trevligt bemötande.

På skolverkets hemsida finns information om kurser under alla yrkesutgångar Länk till annan webbplats.

Ansökan

Längd

Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper och studietakt.

Utbildningarna kan läsas som platsförlagd eller som lärlingsutbildning beroende på utbildning. Måltidsbiträdesutbildningen kan även läsas som kombinationsutbildning med SFI eller svenska som andraspråk integrerad i utbildningen.

Övrigt

För att uppnå en fullständig gymnasieexamen kan din studieplan kompletteras med ytterligare kurser. För mer information om kurserna kontakta studie- och yrkesvägledare.

Utbildningarna är studiemedelsberättigad.

Inriktningar

Länkar till Information om yrken inom restaurang, bageri och livsmedel går till skolverkets utbildningsguide.

Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D samt grundläggande nivå, delkurs 2 i matematik.

Kurser

  • Hygien
  • Livsmedels- och näringskunskap 1
  • Branschkunskap inom restaurang och
    livsmedel
  • Service och bemötande 1
  • Bageri 1
  • Choklad och konfektyr
  • Konditori 1
  • Bageri 2
  • Bageri 3
  • Konditori 2
  • Konditori 3
  • Konditori 4 eller Bageri 4

Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg SFI D.

Kurser

  • Branschkunskap inom restaurang och
    livsmedel
  • Finstyckning
  • Hygien
  • Livsmedels- och näringskunskap 1
  • Service och bemötande 1
  • Charkuteri 1
  • Charkuteri 2
  • Charkuteri 3
  • Charkuteri 4


Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D samt grundläggande nivå, delkurs 2 i matematik.

Kurser

  • Hygien
  • Livsmedels- och näringskunskap
  • Branschkunskap inom restaurang och
    livsmedel
  • Service och bemötande 1
  • Mat och dryck i kombination
  • Servering 1
  • Matlagning 1
  • Matlagning 2
  • Matlagning 3
  • Matlagning 4
  • Specialkoster

Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D.

Kurser

  • Livsmedels- och näringskunskap 1
  • Branschkunskap inom restaurang och
    livsmedel
  • Hygien
  • Livsmedels- och näringskunskap 1
  • Service och bemötande
  • Styckning 1
  • Styckning 2
  • Styckning 3
  • Styckning 4

Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg SFI D.

Kurser

  • Hygienkunskap
  • Livsmedel och näringskunskap
  • Matlagning 1
  • Matlagning 2
  • Service och bemötande
  • Matlagning 3
  • Specialkoster

Måltidsbiträde - utbildningen är skräddarsydd i samverkan med restaurangbranschen.

Sidan uppdaterades den 7 februari 2023