Sotning och brandskyddskontroll
Luleå kommun ansvarar för sotningsverksamheten i kommunen. Verksamheten är indelad i två delar; rengöring (sotning) och brandskyddskontroll (tillika myndighetsutövning).
Sotning
Sotningsverksamheten utförs av Sotarn i Piteå enligt avtal (från 1 januari 2025 utförs sotningar av Luleå Sot & Vent), men kommunen får enligt 3 kap. 4 § i Lagen om skydd mot olyckor (LSO) medge att en fastighetsägare utför sotning på den egna fastigheten. Ett sådant medgivande får endast ges om sotningen kan ske på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt.
Sotning eller rengöring är ett myndighetsansvar och omfattar sotningspliktiga objekt.
Den huvudsakliga anledningen till att sota är att förhindra brand genom att ta bort den beläggning som uppkommer i samband med eldning och som därigenom kan orsaka soteld eller skorstensbrand som uppkommer när restavfall så som tjära i en skorsten brinner.
Utföraren av sotning ska följa föreskrifter i gällande lagar, förordningar och föreskrifter. I Luleå kommun har det antagits lokala sotningsföreskrifter Pdf, 471.6 kB, öppnas i nytt fönster.. Dessa reglerar särskilda lokala förutsättningar samt frister för vilka objekt som ska sotas och hur ofta det ska ske (frist).
Brandskyddskontroll
Kommunen har enligt LSO ett brandförebyggande ansvar. Under en brandskyddskontroll kontrolleras brandskyddet hos den fasta förbränningsanordningen och imkanaler, med tillhörande rökkanaler eller avgaskanaler samt övriga byggnadsdelar.
Brandskyddskontrollen är myndighetsutövning och kan inte utföras av den enskilde. Det innebär att kontrollen utförs av tekniker hos utföraren, vilket i kommunens fall är Sotarn i Piteå.
Brandskyddskontroll innebär att kontrollera brandskyddet på den fasta förbränningsanordningen och imkanaler med tillhörande rökkanaler eller avgaskanaler samt övriga byggandesdelar. Brandskyddskontrollen regleras i föreskrifter framtagna av MSB och avser vilka objekt som omfattas, intervall för kontroll, omfattningen av kontrollen, dokumentation samt behörighetskrav för utföraren av brandskyddskontrollen.
Brandskyddskontrollen är myndighetsutövning och är systematisk och detaljerad. Kontrollen omfattar bland annat kontroll av rökgastemperatur, tätheten hos en rökkanal och kontroll av nödvändigt avstånd till brännbara byggnadsdelar.
Brandskyddskontrollen dokumenteras, där det tydligt finns beskrivet vad som har kontrollerats, vilka provningar som har gjorts och resultatet av kontrollen.
I samband med kontrollen kan tekniker kontrollera och ställa frågor om tidig detektering vid brand (brandvarnarkontroll) samt om förekomsten av släckutrustning (handbrandsläckare eller brandfilt)
Kostnad för sotning och brandskyddskontroll
Kommunen tar ut en avgift för både sotning och brandskyddskontroll Pdf, 833.4 kB, öppnas i nytt fönster. enligt fastställda taxor.
Frister för sotning och brandskyddskontroll
Sotningsfristser anger hur ofta sotning ska ske. I Luleå finns lokala sotningsfrister Pdf, 471.6 kB, öppnas i nytt fönster. som kommunen har beslutat om.
Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutar om hur ofta brandskyddskontroll ska ske. Detta regleras i föreskriften om rengöring (sotning) och brandskyddskontroll Pdf, 193.5 kB, öppnas i nytt fönster. (MSBFS 2014:6).
Ansökan om egensotning och handläggning
Ansökan om att rengöra/sota på sin egen fastighet måste göras av den som äger fastigheten.
I samband med ansökan kommmer kommunen ta hänsyn till
- Risksituationen,
- förbränningsordningens komplexitet och
- den enskildes kunskap och förutsättningar för uppgiften.
Handläggaren gör en bedömning om sökande kan sota hela anläggningen.
Om det senare visar sig att du som egensotare inte klarar av att sota själv eller i samband med brandskyddskontroll delges beslut om förbud, kan rätten att få sota själv tas tillbaka.
Ansökan görs via nedanstående e-tjänst. Ärendet kommer därefter att prövas och beslut om egensotning kommer att meddelas elektroniskt via e-tjänstesytemet.
I samband med ansökan behöver du bifoga en kopia av protokollet från den senaste brandskyddskontrollen. Om denna kontroll inte har hunnit genomfrlas i samband med atta du nyligen har installerat en ny anläggning, ska protokoll från installationsbesiktning bifogas ansökan istället.
Gå till e-tjänst ansökan om egensotning Länk till annan webbplats.
Kontaktuppgifter
Ansvarig för sotningsverksamheten till och med 31 december
Kontakt till Sotarn i Piteå : 0911-23 06 50
E-post: info@sotningen.se
Ny aktör för sotningsverksamheten från 1 januari 2025
Från 1 januari 2025 är det Luleå Sot & Vent som ansvarar för sotningsverksamheten i Luleå kommun. John Iggström är skorstensfejarmästare.
Mejl: info@luleasotarn.se
Växel: 0920-29 21 21, växel öppettider 10:00-14:00
Ansvarig tjänsteman för sotningsverksamheten
Kontakta ansvarig tjänsteman för sotningsverksamheten via Luleå kommuns kundcenter 0920-45 30 00, för mer information och vägledning.
Luleå kommuns kundcenter
Öppettider telefon: Måndag–fredag: 08.00–17.00
lulea.kommun@lulea.se0920-45 30 00
Sidan uppdaterades den 23 december 2024