Bygg- och bogemenskaper

Skulle du vara intresserad av att bygga och kanske bo tillsammans med andra? Eller är du med i en förening som vill bygga er gemensamma lokal tillsammans? Saknas det bostäder för ungdomar, pensionärer eller någon annan grupp i din by? Kanske skulle du och några andra Luleåbor vilja bygga en ekoby eller ett kollektivhus? Då kan en byggemenskap vara lösningen! På den här sidan kan du läsa mer om vad en bygg- och bogemenskap är för något och hur Luleå kommun just nu arbetar för att underlätta för grupper som vill bygga eller renovera gemensamt.

Vad är en byggemenskap?

En byggemenskap är en sammanslutning av enskilda personer som tillsammans planerar, låter bygga och senare använder en byggnad. Det kan även handla om att förbättra en befintlig byggnad för att sedan nyttja den tillsammans.

En byggemenskap innebär ofta att den färdiga byggnaden används under gemensamma former, men det måste inte alltid vara så. En byggemenskap kan också innebära att man bygger separata hus i en gemensam ekoby eller kompletterar med lägenheter i en by för att göra det möjligt att bo kvar i byn på äldre dagar eller som ungdom. Det behöver inte heller enbart handla om bostäder, en byggemenskap kan också planera och bygga exempelvis kontor, verkstäder eller föreningslokaler.

I Sverige är fenomenet byggemenskaper fortfarande ganska nytt men där det genomförts har det gett flera positiva effekter för lokalsamhället. Både i Sverige och internationellt har de kunnat sänka bygg- och boendekostnader, främja social gemenskap och aktivitet i bostadsområdet, bidra till ekologisk hållbarhet och ny spännande arkitektur.

Vad är en bogemenskap?

En bogemenskap kan vara ett kollektivhus, en ekoby eller bostäder i olika former för en specifik målgrupp.

Ett kollektivhus är ett bostadshus med vanliga lägenheter, men där det även finns gemensamma ytor i huset. De gemensamma lokalerna används av de boende för att laga mat och äta tillsammans, odla sin hobby, träna och umgås med mera. Det är ett beprövat sätt att öka gemenskap och motverka ensamhet. I Sverige finns idag drygt 50 kollektivhus. De kan skapas på olika sätt, en del är tillkomna via byggemenskaper, andra i samarbete med allmännyttan eller ett privat bostadsbolag.

En ekoby består av flera olika byggnader och hus där man lagt hög vikt på ekologisk hållbarhet, och de skapas ofta via en byggemenskap. I en ekoby kan samverkan och gemenskap till exempel skapas kring ekologisk odling, egenproducerad el eller andra miljörelaterade aktiviteter.

Bostäder riktade till en specifik målgrupp kan vara till exempel ett flerbostadshus eller enstaka bostäder som till exempel parhus eller marklägenheter avsedda för äldre, ungdomar eller någon annan målgrupp. Till exempel finns det många äldre som vill bo kvar i sin by och med hjälp av en byggemenskap kan det skapas mindre bostäder att flytta till när man inte längre vill bo kvar i sin villa eller gård. På det sättet sätts en flyttkedja i gång när villor blir tillgängliga för till exempel inflyttande barnfamiljer.

Vad gör Luleå kommun?

Luleå kommun har tillsammans med Coompanion Norrbotten fått medel från Region Norrbotten för att mellan januari 2025 och mars 2026 driva ett projekt kring byggemenskaper. I projektet ska Luleå kommun öka kunskapen om byggemenskaper, både inom den kommunala organisationen och bland Luleåborna. Projektet ska också möjliggöra för grupper som vill bygga tillsammans på Luleås landsbygder eller i stan.

Startstöd från Boverket

Just nu kan en byggemenskap som startat en förening söka ett startstöd på 400 000 kr från Boverket för att undersöka möjligheten till en byggemenskap för bostäder.

Mer information

Är du intresserad av att veta mer eller kanske undersöka möjligheten att starta en bygg- och bogemenskap så kan du kontakta projektledare Matilda Eriksson, arkitekt på Luleå kommun, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Informationsmöte 3 juni

Tisdagen den 3 juni bjuder Luleå kommun in till ett informationsmöte för att berätta mer om vad en bygg- och bogemenskap är för något, hur processen ser ut för att få i gång en byggemenskap och vilka aktörer som kan hjälpa till i uppstartsskedet. Ingen anmälan krävs.

När: Tisdag 3 juni kl 18.00 - 19.00
Var: Lokal Loungen (fd Havet), våning 1, Stadshuset i Luleå, Rådstugatan 11

Kontakt

Logotyp för Utveckla Norrbotten - En del av Region Norrbotten

Nyheter från Vårt Luleå

Sidan uppdaterades den 20 maj 2025