Arbeta som avlösare, ledsagare eller kontaktperson

Vill du ge någon en meningsfull fritid och arbeta som avlösare, ledsagare eller kontaktperson?

Avlösare och ledsagare

Vi söker dig som vill arbeta som avlösare eller ledsagare! Uppdraget passar dig som vill arbeta några timmar extra per vecka eller månad under dag, kväll eller helg. Vi ser gärna att du har tidigare erfarenhet, men framför allt tid och engagemang för uppdraget. Till några ledsagaruppdrag söker vi även dig som har teckenspråk som kompetens eller modersmål.

Vad innebär det att vara avlösare?

Uppdraget innebär att du avlastar föräldrar eller anhöriga till barn eller ungdom med funktionsnedsättning så att de kan få möjlighet till återhämtning.

Avlösningen utförs främst i hemmet genom tillsyn och att hjälpa till med vardagliga aktiviteter och rutiner. Du och barnet/ungdomen kan även göra aktiviteter eller utflykter i närområdet. Uppdraget kan ibland innebära viss omvårdnad så som att hjälpa till vid toalettbesök och vid måltider.

Vad innebär det att vara ledsagare?

Uppdraget innebär att du stöttar den du ledsagar till att delta i samhällslivet och få en aktiv fritid.

Ledsagningen sker utanför det egna hemmet och kan bestå av att följa till och från olika fritidsaktiviteter, kulturevenemang eller andra aktiviteter.

Som Avlösare/ledsagare får man arvodes- och omkostnadsersättning. Arvodesersättningen per timme är lika för alla. Den totala ersättningen baserar sig på hur många timmar brukaren är beviljad. Omkostnadsersättningen ska täcka de kostnader som uppdraget medför och beror på uppdragets storlek.

Som avlösare eller ledsagare omfattas du av sekretesslagstiftningen och får skriva under en sekretessförsäkran.

Hur blir du avlösare eller ledsagare?

För att kunna söka uppdraget måste du ha fyllt 18 år. En lämplighetsbedömning görs alltid genom intervju och referenstagning. Vi anstränger oss för att matcha rätt person till rätt uppdrag.

För att ett uppdrag ska kunna bli aktuellt vill vi även se utdrag ur belastningsregistret.

Om du tycker att det låter intressant att arbeta som ledsagare eller avlösare så gör du en intresseanmälan via e-tjänsten nedan. Vid frågor är du välkommen att kontakta oss på 0920-45 30 00.

Kontaktperson

Socialförvaltningen söker kontinuerligt kontaktpersoner till personer som omfattas av lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS).

Uppdragets utformning i tidsåtgång och målsättning styrs av den funktionshindrades behov och beslutas av en handläggare. De som beviljas insatsen är i åldern 13-65 år.

Vad innebär det att vara kontaktperson?

En kontaktperson ska vara en vän som ger råd och stöd i olika vardagssituationer och hjälper att bryta den isolering som ofta är följden av ett funktionshinder.

I samråd med den funktionshindrade planeras aktiviteter för att ta till vara på dennes intressen. Det kan vara fritidsaktiviteter som promenader, bio- och teaterbesök, gå på stan eller träffas hemma.

Kontaktpersonens främsta uppgift är att vara en medmänniska, en vän att umgås med och som har tid och tålamod och går att lita på.

För uppdraget som kontaktperson krävs ingen särskild kompetens. Erfarenhet eller utbildning om olika funktionsnedsättningar kan i vissa fall vara önskvärt men  personlighet och engagemang har stor vikt när kontaktpersoner ska matchas mot uppdragen.

Att vara kontaktperson innebär att man fungerar som en förebild för den enskilde och därför ställs krav på bra bemötande och goda värderingar hos dig som kontaktperson.

Innan påbörjat uppdrag görs en lämplighetsbedömning genom intervju samt en begäran om utdrag ur belastningsregistret. Lägsta ålder för intresseanmälan är 18 år.

Som kontaktperson har man tystnadsplikt. Det innebär att man inte får prata med andra om den man är kontaktperson för, om dennes person eller livssituation.

Som kontaktperson får man arvode och omkostnadsersättning. Ersättningen beräknas utifrån uppdragets omfattning och målsättning. I Luleå kommun följer vi kommunförbundets rekommendationer.

Intresserad av att bli kontaktperson?

Nu kan du lämna din intresseanmälan via vår e-tjänst.

Vi söker kontinuerligt kontaktpersoner som kan teckenspråk.

Vi gör alltid en lämplighetsbedömning genom intervju, referenskontakter samt kontroll av social- och polisregister. Lägsta ålder för intresseanmälan är 18 år.

För dig som har uppdrag som kontaktperson vill vi att du lämnar en rapport och försäkran vid tre tillfällen per år. Du lämnar en rapport och försäkran för varje uppdrag som du har.

De tre perioderna är januari–april, maj–augusti och september–december. Rapport och försäkran lämnar du senast månaden efter aktuell period via vår e-tjänst.

Handläggning

Då vi fått din rapport och försäkran registrerar vi den hos oss. Om vi behöver kompletteringar kontaktar vi dig.

Kontakt

Välkommen att kontakta oss via Luleå kommuns kundcenter

Sidan uppdaterades den 30 december 2025