Norrbotniabanan

Norrbotniabanan är en 27 mil ny kustnära järnväg mellan Umeå och Luleå som kommer att göra det snabbare, säkrare och mer miljövänligt att resa och transportera gods i hela landet.

Avstånden krymper med Norrbotniabanan

Med halverade resetider krymper avståndet mellan städerna längs Norrlandskusten och det blir lättare att resa mellan orter i regionen. Invånarna kan nå en större arbetsmarknad och ett större utbud av utbildning, kultur, shopping och evenemang. Det gynnar i sin tur näringslivets utveckling och bidrar till en attraktiv, växande och hållbar region.

Informationsmöte i Luleå och Antnäs om Norrbotniabanan

Planeringen för Norrbotniabanans dragning genom Luleå pågår. Den 6 och 7 maj bjuder Trafikverket in allmänheten till öppet hus och informationsmöten för att berätta mer om projektet och processen framåt. Den 6 maj i Antnäs och 7 maj i Luleå, båda dagarna mellan kl 13.00 och 19.30.

Informationsmöte i Luleå och Antnäs om Norrbotniabanan - www.trafikverket.se Länk till annan webbplats.

Beslut om Norrbotniabanans dragning in till Luleå

Trafikverket meddelade vid en pressträff den 16 december 2024 att man kommer att gå vidare med den västliga dragningen av Norrbotniabanan in till Luleå. Den västliga korridoren följer väg E4 och kommer in i Luleå via Notviken och den befintliga järnvägen.

Norrbotniabanan är nödvändigt för såväl person- som godstrafiken och en grundförutsättning för att lyckas med den gröna omställningen. För Luleå kommun är det av största vikt att Norrbotniabanan byggs.

Luleå kommun har tillsammans med näringslivet, regionen, kommuner och andra regionala aktörer förordat den östliga dragningen som man anser bäst svarar mot framtidens behov och möjligheter. Den knyter samman järnvägen med flygplatsen och gör att en så kallad säcklösning, där tågen behöver vända vid station, undviks.

Trots beslutet finns det fortfarande mycket kvar att utreda kring den västra korridoren. Nu kommer Trafikverket att påbörja arbetet med att ta fram järnvägsplaner vilket beräknas ta fyra till fem år. Järnvägsplaner är detaljerade beskrivningar av hur sträckningen av järnvägen ska se ut och hur den ska byggas inom den valda korridoren. Arbetet kommer att ske i samverkan med flera intressenter, däribland Luleå kommun.

Luleå kommun kommer att vara en konstruktiv part i det fortsatta arbetet för att säkerställa samhällsutvecklingen och tillsammans med andra lokala och regionala aktörer driva regionens utveckling framåt, inte minst den pågående industriomställningen.

Läs mer om trafikverkets beslut: Beslut fattat om Norrbotniabanans infart i Luleå - www.trafikverket.se Länk till annan webbplats.
Här hittar du också information om Trafikverkets fortsatta arbete samt Frågor och svar.

Karta över den västra dragningen in till Luleå.

Översiktskarta över den västliga korridoren som kommer ligga till grund för Trafikverkets fortsatt planering av Norrbotniabanan.

Bakgrund

Två alternativa infarter har utretts

För Norrbotniabanans sträckning till Luleå har två alternativa infarter utretts, en östlig och en västlig infart. Luleå kommun har förordat en östlig infart till Luleå då den har bedömts ge störst samhällsekonomiska nytta för den regionala utvecklingen. En östlig infart hade inneburit att Luleå får en genomgångslösning med anslutning både till flygplatsen och Luleå C. Det stärker Luleå som stad och knyter ihop Luleå med övriga regionen.

Karta med östlig och västlig dragning av Norrbotniabanan in till Luleå

På kartan framgår de två alternativa korridorerna av Norrbotniabanans dragning till Luleå. Trafikverket har beslutat att gå vidare med den västliga dragningen.

I det beslut som fattades i Trafikverkets järnvägsutredning 160 Södra Gäddvik–Luleå, år 2011, framgick att såväl den östra som den västra dragningen fanns kvar som alternativa lösningar för Norrbotniabanans infart till Luleå. Trafikverket beslutade då, i första hand, att det västliga alternativet som följer väg E4 skulle ligga som grund för den fortsatta planeringen av Norrbotniabanan. Bakgrunden till detta var att det östra alternativet med en fast bro över Hamnholmen blockerar åtkomsten till sjöfartens vändytor i Gråsjälfjärden, vilka är särskilt viktiga under svåra is-vintrar.

Trafikverket har utrett möjligheterna för en öppningsbar bro i det östliga alternativet och fört dialog med företrädare för Luleå kommun, sjöfarten och en referensgrupp som bland annat består av representanter från kommuner, Länsstyrelsen och Region Norrbotten.

Grön industri - grön infrastruktur

Luleå industripark som består av Svartön och Hertsöfältet är en strategisk viktig plats där flera stora industriaktörer samlas för att driva den gröna industriella omställningen. Norrbotniabanan är viktig för industrins omställning.

Läs mer om Luleå industripark

Det finns stora strategiska fördelar med att ansluta Luleå Industripark direkt till Norrbotniabanan.

Ett nytt resecentrum i Luleå med Norrbotniabanan

Norra- och Södra utvecklingsområdet samt Östra Stranden är tre större utvecklingsområden för bostäder och arbetsplatser. Östra Stranden utvecklas till en ny del av Centrum med Luleå resecentrum som samlar alla transportslag, bostäder, arbetsplatser, handel och annan service.

Läs mer om Luleås framtida resecentrum

Karta över centrumhalvön med Norra- och Södra utvecklingsområdet samt Östra Stranden som är tre större utvecklingsområden för bostäder och arbetsplatser.

Sidan uppdaterades den 30 april 2025