Analyser visar att förskolan jobbar med barnens lek på en sk basnivå. Vi ger barnen de förutsättningar de behöver för leken.
Vi har skapat trygghet och tillhörighet i både relationer och miljöer, men för att leken ska få en central plats i utbildningen krävs betydligt mer.
Forskning lyfter fram att "leken har stor betydelse för barns hälsa och välbefinnande. Leken är barnens egen näringskälla där kroppen utvecklas, känslor bearbetas och intellektet byggs upp, utan medveten ansträngning hos barnet".
Vi kommer att arbeta med pedagogernas kunskap, förhållningssätt och attityd till lek. Hur man utifrån dessa skapar förutsättningar för barnens lekande i utbildningen. Leken ska bekräftas, stimuleras och främjas.
Vi kommer att arbeta med förskolans profilering HÄLSA och väva in ett lekfullt lärande för att utveckla trygghet, självkänsla, respekt och gemenskap under hela utbildningen.
Vi kommer att arbeta med organisation och struktur för att det i alla projekt, teman och miljöer ska finnas möjlighet, tid och plats för lek.
Förskolan ska vara barnens arena, där deras lek är central, lekar där allt är möjligt och inget går att göra fel - hos oss blir leken en plats att öva på.
Genom leken utvecklas barn och lär sig på ett lekfullt sätt. Utan krav på resultat eller bedömning utvecklas spontaniteten, fantasin, förmågan att skapa och prova, att förhandla, ställa hypoteser, skapa relationer, problemlösning, kommunikation och relationsbyggnader.